Therapie bij Stressklachten
“Er huist meer verstand in je lichaam dan in je beste wijsheid.”
“Er huist meer verstand in je lichaam dan in je beste wijsheid.”
Stress kennen we allemaal. Het helpt je om te focussen op waar je mee bezig bent en beter dan normaal te presteren. Als de situatie die spanning brengt voorbij is, dan neemt de stress af. Soms is dit niet het geval en blijft ons stressniveau hoog. Dit kan doordat de stressvolle situatie langdurig is, of doordat ons stressniveau niet voldoende hersteltijd heeft gehad.
Onze zintuigen geven een signaal af aan onze amygdala, de amandelkernen. Als de amygdala geactiveerd is gaat de alarmbel van ons brein af. De amygdala geeft het signaal door aan de hypocampus, het centrum van het stress response systeem. Je stress respons helpt je om te vechten of te vluchten.
Binnen enkele seconden treden de volgende veranderingen op:
Nadat de stressvolle situatie voorbij is wordt de kalmeringsrespons geactiveerd. Je hebt geleerd van de situatie en de vecht- of vluchtreactie wordt tot rust gebracht. De ademhaling daalt en vertraagt, hartslag vertraagt, bloeddruk daalt en je spieren ontspannen. Je voelt je weer kalm en ontspannen.
Wanneer de stress langer aanhoudt, omdat de prikkels te langdurig zijn of te sterk of omdat je er geen weg mee weet, blijft de alarmbel van het brein afgaan. Hetgeen dat je eerst hielp om effectief te reageren op een situatie, sloopt je op de lange duur als het niet stopt. Je prestaties gaan achteruit en je hebt moeite met herstel en komt niet tot ontspanning.
In het onderstaande schema is dit weergegeven:
Stress kan door verschillende oorzaken ontstaan. We onderzoeken waardoor de stress is ontstaan of in stand wordt gehouden. Mensen ervaren vaak een positieve verandering als ze inzicht hebben in wat ze nastreven en wat ze echt niet willen. Ik begin dan ook vaak met een inzichtgevende oefening in wat je wilt bereiken en wat je wilt vermijden. Dit levert vaak een stuk herkenning en erkenning op.
Als de stress gerelateerd is aan een herinnering die steeds weer opkomt en voor spanning zorgt dan wordt die herinnering gedesensitiseerd, de emotionele lading wordt weggenomen van de herinnering. Hiervoor zet ik bijvoorbeeld EMDR of IEMT in.
Soms vinden mensen het moeilijk om hun grenzen aan te geven. In dat geval gaan we daarmee oefenen. Een reden hiervan kan zijn dat je je boosheid niet herkent, of dat je het niet passend vindt om je grens aan te geven.
Een andere werkwijze die goed aansluit op stress is mindfulness. Een aantal huiswerkopdrachten helpen je om ook thuis handvatten te hebben om je stress reductie gestructureerd door te zetten.