Psychologische hulp bij slaapproblemen
“Slapeloosheid en problemen rondom slapen kunnen ons functioneren van overdag hevig verstoren.”
“Slapeloosheid en problemen rondom slapen kunnen ons functioneren van overdag hevig verstoren.”
In Nederland hebben één op de zeven mannen en één op de drie vrouwen last van slaapproblemen, misschien ben jij er één van. De slaapproblemen kunnen bestaan uit niet in slaap komen, te vroeg wakker worden en de slaap niet meer kunnen hervatten of uit onrustig waken en slapen. Veel mensen komen van tijd tot tijd slecht in slaap. Als de slapeloosheid of de problemen rondom slapen langer aanhouden kan het zijn dat dit het functioneren overdag verstoort.
Stress en/of angst kunnen oorzaken van slaapproblemen zijn. Soms zijn ook niet helpende slaapgewoonten deel van de oorzaak. Slapeloosheid kan leiden tot vermindering van concentratie, reactievermogen, probleemoplossend vermogen en kan stemming verlagend werken. Het herinneren van net verworven kennis kan hierdoor bijvoorbeeld vermoeilijkt worden.
Bij langdurig minder dan zeven uur slaap per nacht neemt de kans op verkoudheid toe, ten opzichte van mensen die meer dan acht uur per nacht slapen. Echter zijn er ook mensen die goed kunnen functioneren met weinig slaap.
De REM-slaap is het laatste deel van de slaapperiode. Tijdens de REM-slaap verwerk je wat je bezighoudt in het dagelijkse leven. De dromen tijdens de REM-slaap worden vaak langer en intenser beleefd. Nachtmerries komen meestal voor tijdens de REM-slaap. Een nachtmerrie is een beangstigende droom, waaruit je veelal gespannen en angstig ontwaakt, met herinnering aan de droom. De spanning en alertheid kan voorkomen dat je weer in slaap valt.
Nachtmerries vinden vaak een basis in traumatische ervaringen en komen vaker voor als je stress ervaart.
Slaapproblemen kunnen zoals je ziet verschillende oorzaken hebben. Het behandelplan wordt op maat gemaakt en de werkwijze is daarmee voor ieder uniek.