Therapie bij Angst
“Eén van de hoofdoorzaken van angst is dat we onszelf niet willen zien zoals we zijn.”
“Eén van de hoofdoorzaken van angst is dat we onszelf niet willen zien zoals we zijn.”
Soms weet je niet wat er aan de hand is, maar weet je wel dat je niet lekker in je vel zit en dat het allemaal niet gaat zoals je zou willen. Je kunt dan last hebben van angst.
Een stressvolle situatie kan leiden tot angstige of gespannen stemmingen en emoties, lichamelijke reacties en gedrag dat anders is dan je gewend bent van jezelf.
Voorbeelden van angstige of gespannen stemmingen en emoties zijn het gevoel van de knoop in je maag, het gevoel hebben dat iedereen op jou let, gevoelens van machteloosheid, snel geëmotioneerd of geïrriteerd zijn, angst om de controle te verliezen of gek te worden en je onwerkelijk voelen.
Voorbeelden van lichamelijke angstreacties zijn klachten als hartkloppingen, gespannen spieren, zweten, trillen en beven, benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid of buikpijn, licht in het hoofd, tintelingen in handen of voeten, lichamelijke vermoeidheid, slapeloosheid, blozen of onverklaarbare pijn.
Gedrag dat beïnvloed is door angst kan zich tonen door het vermijden van situaties, streven naar perfectionisme, steeds controleren van dingen, vergeetachtigheid, niet kunnen genieten of ontspannen, meer dan eerder klagen en verwijten maken, toenemend gebruik van alcohol, toenemend gebruik van eten, toenemend gebruik van medicijnen.
Mocht dit je bekend voorkomen, dan kan het zijn dat angst je leven gaat beheersen. Bij 1 op de 5 mensen komt dit voor. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestart met de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ voor meer openheid over angst- en paniekstoornissen.
We bekijken waarvoor de angst bestaat en wanneer die is ontstaan, angst wordt vaak versterkt door de gedachten die we rondom de angst hebben.
Soms is er angst voor iets wat komen gaat, waarbij onzekerheid is. In dat geval kan een visualisatie helpen. Hierbij kan je denken aan een visuele voorstelling van wat er verwacht wordt, herkennen hoe het lichaam hierop reageert en welke hulpmiddelen je zelf hebt om met die reacties om te gaan.
Daarnaast is mijn ervaring dat het mensen vaak helpt om een veilige plek te visualiseren, welke tijdens angstige momenten opgeroepen kan worden, waardoor de angst minder vat op je krijgt.
Als de angst is ontstaan door een angstige herinnering, dan is mijn ervaring dat de spanning vaak afneemt door inzet van EMDR of IEMT. Hierbij wordt door het aanmaken van nieuwe neurale netwerken in de hersenen de negatieve emotionele lading, die bij die herinnering ontstaat, verzwakt of deze verdwijnt.